Плавателният съд превозвал ирански дронове Сериозна динамика на руско-украинския фронт през

...
Плавателният съд превозвал ирански дронове Сериозна динамика на руско-украинския фронт през
Коментари Харесай

Украйна порази голям десантен кораб, Русия удари в Одеса и Херсон и превзе малък град

Плавателният съд превозвал ирански дронове

Сериозна динамичност на руско-украинския фронт през последните два дни.

Украинските военновъздушни сили оповестиха, че са унищожили в Черно море съветски боен транспортен съд, за който се допуска, че е превозвал ирански бойни дронове, употребявани от Москва в спора с Киев, предадоха Франс прес и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

" Големият десантен транспортен съд " Новочеркаск " беше " погубен " от водачи на Военновъздушни сили , оповестиха украинските сили в Телеграм. " Казват, че той е превозвал " Шахеди " - ирански дронове камикадзе, употребявани необятно от Русия против Украйна, съгласно същия източник.

Въоръжените сили не прецизираха мястото на удара, само че командващият украинските военновъздушни сили военачалник Микола Олешчук разгласява видео, на което се вижда детонация в съветската военноморска база Феодосия, ситуирана на окупирания украински полуостров Крим, отбелязва Агенция Франс Прес.

Освен това Олешчук изрази благодарности на " водачите и всички взели участие за прелестната работа " и подкани руснаците да изоставен Крим, " преди да е станало късно ", отбелязва ДПА.

Назначеният от Русия началник на Крим Сергей Аксьонов удостовери, че във Феодосия е имало нахлуване.

" В региона на Феодосия е осъществена вражеска офанзива. Районът на пристанището е отцепен ", заяви той в Телеграм, като увери, че детонациите са спрели и " пожарът е овладян ". Той не посочи данни за вредите, само че акцентира, че се е наложило да бъдат " евакуирани жителите на няколко къщи ".

Гледайте тук:



Украйна постоянно нанася удари в Крим, ориентирани по-специално против съветски военни обекти. През април 2022 година беше потънал крайцерът " Москва ", флагман на съветския Черноморски флот, напомня Агенция Франс Прес.

Министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу рапортува на президента Владимир Путин за вредите, нанесени на огромния съветски десантен транспортен съд " Новочеркаск ", съобщи Ройтерс, като се базира на публично изказване от Кремъл.

" Министърът на защитата Шойгу рапортува на Владимир Путин за удара на въоръжените сили на Украйна по Феодосия и за вредите, нанесени на огромния десантен транспортен съд " Новочеркаск ", съобщи прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

Руското министерство на защитата добавя, че в при отблъскването на офанзивата системите му Противовъздушна отбрана са унищожили два бойни самолета " Су-24 " на украинската тактическа авиация.

В същото време броят на потърпевшите във Феодосия е повишен до 4 души, оповестиха назначените от Русия управляващи в Крим. Един човек е умрял.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е съумяла да удостовери данните посредством самостоятелен източник.

Междувременно Шойгу съобщи, че съветските сили завземат нови територии в Украйна, а контранастъплението на Киев е било сполучливо предотвратено.

" Върховният главнокомандващ оцени високо работата на управлението и на персоналния състав на министерството на защитата ", сподели още Шойгу, визирайки президента Путин. " Основните ни старания през отиващата си година бяха съсредоточени в осъществяване на задачите на специфичната военна интервенция. Главната от тях бе да провалим гръмко оповестеното от Украйна и натовските ѝ съдружници контранастъпление. Тази задача бе сполучливо изпълнена ", добави Шойгу, представен от Ройтерс.

***

Мощни детонации отекнаха тази нощ в Одеса и продължиха към 15 минути , заяви Българска телеграфна агенция. Сирените за въздушна паника в украинския пристанищен град се задействаха в 23:45 и бе отправено предизвестие към хората да потърсят скривалище.

В формалните канали на локалните управляващи в " Телеграм " се оповестява за офанзива на дронове по море. Най-силни бяха детонациите в централната част на града, където се намира пристанището.

Българската общественост в Одеска област е трета по бройка и наброява над 150 000 души съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година В град Одеса живеят към 50-60 хиляди българи. Най-голямото плътно българско население е концентрирано в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски регион.

***

Само ден откакто Русия разгласи, че е поела контрола над Мариинка, дребен град в Донецка област, началникът на генералния щаб на Украйна Валерий Залужни призна, че украинските войски значително са се изтеглили от града, съобщи ДПА.

Залужни сподели пред публицисти в Киев, че се приготвят нови отбранителни линии отвън градчето, което е полуразрушено и изоставено от жителите си, само че резервира стратегическото си значение.

Мариинка е ситуирана на към 30 км югозападно от Донецк - огромен град, следен от Русия.

Залужни сподели също, че съветските сили могат да съумеят да завладяват Авдеевка, северно от Донецк, за " два до три месеца ". Генералът добави, че защитата на града ще продължи колкото е допустимо по-дълго.

Украинската войска предприе контраатака по-рано тази година, само че тя забуксува и в този момент най-ожесточените боеве се водят по фронтовете в Източна и Южна Украйна, показва ДПА.

***

Най-малко един човек беше погубен, а още четирима ранени през днешния ден вследствие на съветски обстрел на железопътна гара в Херсон, Южна Украйна, където цивилни са се подготвяли да изоставен града, заяви през вчерашния ден украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко, представен от Франс прес.

" Херсон, довечера. Около 140 цивилни чакат на гарата да тръгне влакът за евакуация. В този миг врагът стартира масиран обстрел на града ", сподели Клименко в " Телеграм ".

Един служител на реда е погубен, а двама цивилни и двама служители на реда са ранени от шрапнели, добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че по време на удара " там е имало доста цивилни ". " Всички (аварийно-спасителни) служби към този момент са на място ", добави той.

Украинската железопътна компания " Укрзализница " заяви в " Телеграм ", че гарата и влакът са понесли вреди.

" Ситуацията е под надзор и гарата е подготвена да продължи да работи ", увери компанията.

През 2022 година град Херсон беше окупиран за няколко месеца от съветската войска, преди тя да се изтегли на другия бряг на река Днепър, като сега всяка от враждуващите страни управлява съответния бряг на реката. Оттогава градът постоянно е обект на съветски обстрел, показва Агенция Франс Прес.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР